Kennismaking met de 'Asparagus officinalis'

De 'Asparagus officinalis', oftewel de asperge, is een echte voorjaarsgroente. De (groene) asperge behoort tot de familie van de lelieachtigen en is in vele opzichten bijzonder, alleen al vanwege haar groeiwijze, vorm en kleur.

De asperge is een meerjarig gewas en een aspergeperceel gaat doorgaans zo'n tien jaar mee. De asperge overwintert als een ondergrondse wortelstok waarvan de bovenkant zich op een diepte van ongeveer 20 cm onder het maaiveld bevindt. Tijdens de rustperiode in de winter kan de plant vele ontberingen doorstaan, zoals lage temperaturen, regen en sneeuw. Aan de bovenkant van de wortelstok zitten meerdere knoppen die in het voorjaar gaan uitlopen. Zolang ze onder de grond zitten zijn ze roomwit van kleur. Bovengronds verkleuren de stengels onder invloed van de zon, eerst naar paars en kort daarna naar groen. Wanneer de groene asperge een lengte van 22 cm heeft, wordt hij tijdens het aspergeseizoen in de ochtend geoogst. De groene asperge wordt vlak boven de bodem afgesneden. Verse groene asperges moeten ‘knarsen’ wanneer je ze tegen elkaar aanwrijft.

Cultuurverloop van groene asperges in de volle grond
1ste jaar: planten op productieveld/ perceel
2de jaar: 1ste oogst, duurt 2 weken
3de jaar: 2de oogst, duurt 4 weken
4de jaar: 3de oogst, duurt het gehele seizoen
Daaropvolgende oogsten (t/m 10de jaar) duren eveneens het gehele seizoen.

Het aspergeseizoen gaat doorgaans eind april van start en de laatste groene asperges worden met Sint Jan (geboortedatum Johannes de Doper) afgesneden, dat is op 24 juni.


Wist u dat?

Er nauwelijks een voedingsmiddel bekend is dat zó weinig calorieën bevat, vezelrijk is en daarnaast een zó groot aantal waardevolle vitamines en ander belangrijke biologische stoffen bevat, als asperges. Met de consumptie van asperges wordt een groot deel van onze behoefte aan belangrijke vitaminen als B, C, E en K, mineralen en sporenelementen gedekt.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat asperges een gunstige werking kunnen hebben op de gezondheid. Asperges verbeteren de nierfunctie en versterken de urineafscheiding.

Groene asperges fermer en pittiger zijn van smaak dan witte. In tegenstelling tot de witte asperges, is de groene asperge niet vezelig en hard aan de buitenkant, waardoor ze niet geheel geschild hoeft te worden.

Asperges het lekkerst zijn wanneer ze op de dag dat ze worden geoogst, geconsumeerd worden. Het is echter heel goed mogelijk om asperges nog een dag of twee te bewaren. Groene asperges hoeven niet in een vochtige theedoek te worden gewikkeld, ze kunnen gewoon in een (niet geheel afgesloten) zak in de koelkast worden bewaard.

Asperges uitstekend langer bewaard kunnen worden door ze in te vriezen. Na het wassen en schillen (bij de groene asperges is dit maar minimaal) in de diepvriezer snel invriezen op invriesstand (geen water mee invriezen). Blancheren van tevoren is niet nodig. De ingevroren asperges als een ijsklomp in kokend water bereiden. Nooit eerst ontdooien!

De kooktijd van groene asperges uiterst belangrijk is en precies moet worden aangehouden. De kooktijd is afhankelijk van de dikte. Wanneer groene asperges te lang koken/ te gaar worden, verliezen ze hun lekkere knapperige bite.

Indien de groene asperges als hoofdgerecht worden geserveerd, zo'n 350 gr per persoon rekenen. Voor een voorgerecht is 125 gr voldoende.

Bij asperges de witte wijnen uit de Elzas overheerlijk smaken. Een echte aanrader.

Overgebleven groene asperges (ongekookt) ideaal zijn om te gebruiken in omeletten, soepen en roerbakgerechten. Asperges even blancheren en vervolgens ze op het allerlaatst toevoegen zodat ze lekker knapperig blijven.